HOME

Joe Tatton Trio – Galáctico (NL)

Joe Tatton is vooral bekend als toetsenist van het ervaren Britse jazz-funkkwartet The New Mastersounds. Hij is ook de leider van zijn eigen Hammond-orgeltrio, het Joe Tatton Trio, wiens debuutalbum in 2022 uitkwam en veel steun kreeg van zowel fans als media.

Nu, twee jaar later, werkt Joe samen met de uit Madrid afkomstige gitarist Lucas De Mulder en drummer Luke Flowers van Cinematic Orchestra voor het tweede album Galáctico, dit keer op instrumentale basis waarbij Joe voornamelijk aan het Hammond-orgel zit, in tegenstelling tot het debuut waarin hij ook de zang voor zijn rekening nam. Met deze nieuwe formatie nam het trio op in Joe’s thuisstudio op zijn C3 (waar ook het nieuwste album Old School van The New Mastersounds werd opgenomen), en het resultaat zal fans van vintage jazz-funk verrukken terwijl het album een ​​knipoog geeft naar Jimmy McGriff, Dr. Lonnie Smith, George Benson enz.

Galáctico begint met de hectische James Brown-groove van “Double Take” – een pakkende jazzgitaar die in toonsoort omhoog gaat naar een hectische Hammond-solo onderbroken door The Haggis Horns. Track 2 is The Meters-achtige “Hey!”, het enige Engelstalige vocale nummer op de plaat en slechts één woord daarbij!

Het volgende nummer is “El Gato” met Sam Bell op conga’s en Atholl Ransome en Malcolm Strachan van The Haggis Horns op een latin four to the floor-vibe met solo’s die overal worden uitgewisseld. Terwijl ‘Guinnee Drop’ een opzwepende funkjam is, waarbij de funky drumbreaks van Luke Flowers een onderscheidend kenmerk zijn.

De enige cover op het album is “Sugarman” van Sixto Rodriguez. Lucas en Joe waren allebei geïnspireerd door zijn verhaal en waren zo dol op het nummer dat het met een zachte instrumentale twist op het album moest komen. Titelnummer “Galáctico” is een funky soundtracknummer – de hoorns zijn terug en halen het deuntje eruit met een aantal zinderende solo’s. “Retiro” is geïnspireerd door het park vlakbij Lucas’ weg in Madrid en heeft een relaxte boogaloo-sfeer met Sam Bell weer op conga’s en een pianosolo van Tatton.

“Dame Lo Que Tienes” was de eerste single van het album en is een klassiek Hammond-orgeljazz-funknummer, opgezet door een funky gitaarriff, gevolgd door een snijdende hammondmelodie, een klein beetje The Meters, gemixt met Booker T, en The Crusader’s! “Moonbow” vertoont een jazziere, zachtere sfeer met een knipoog naar Khurangbin. En het laatste nummer op het album is “Lost on You”, een luchtige disco/soul-throwback met een vleugje George Benson-smaak.

Het trio lanceert de plaat op het Saint Paul Soul Jazz-festival in het zuiden van Frankrijk op 7 juli.

Release: 5 juli 2024
Label: Rodina Music
Format: LP / CD / Digital