HOME

Danni Nicholls – Under the Neem Plum Tree (NL)

Danni Nicholls over Under the Neem Plum Tree…
Mijn grootmoeder van moederskant – ‘Nan’ – Philomena Astrid Imelda Gallyot (née Scott) en ‘Papa’ – Philip Ivor Gallyot, zijn geboren en opgegroeid in India, voornamelijk Madras (nu Chennai) en stammen af ​​van de koloniale Europeanen die daar in de jaren negentig emigreerden in de 17e en 18e eeuw. In die tijd ontwikkelde en evolueerde de Anglo-Indiase cultuur en iets wat daarin doordrongen was, was de liefde voor country-, western- en Amerikaanse rootsmuziek uit de jaren vijftig en zestig, die waarschijnlijk via de radio via All India Radio binnenkwam.

Dit is de muziek waarmee mijn familie in India is opgegroeid en waarmee ik op mijn beurt ben opgegroeid en een gevoel van thuis, comfort en verbondenheid heb gevonden vanuit Bedford, Engeland.

Een paar jaar geleden gaf Nan me een oud, versleten en geliefd notitieboekje met een verzameling handgeschreven teksten van de favoriete liedjes van mijn familie. Op feestjes verzamelden ze zich rond dit boek, soms met een viersporenrecorder aan het draaien en samen zingend op de oude countryplaten en soms gewoon a capella. Toen ik het ontving, ontstond het idee om een ​​aantal van deze nummers zelf op te nemen, waardoor met het verhaal de cirkel rond was.

Photo by Laura Schneider

Dit album bestaat uit een verzameling familiefavorieten, herwerkte nummers uit mijn catalogus die passen bij de vintage, countrystijl en het sentiment, plus het nieuwe titelnummer dat een eerbetoon is aan de reis die mijn grootouders over de oceaan maakten met mijn negen maanden oude moeder om een ​​nieuw leven op te bouwen en dat mij uiteindelijk het mijne gaf.

Producent Sarah Peacock en ik huurden een aantal vintage microfoons in, zoals Patsy en Elvis zouden hebben gebruikt (RCA 44 en Neuman 47 voor de gearheads!) en brachten een aantal van de beste spelers uit Nashville binnen om deze nummers in een uitgeklede vorm te presenteren op een pure manier, waarbij de essentie van het land naar buiten wordt gedistilleerd. Ik hoop dat je net zoveel plezier beleeft aan het luisteren als ik aan het maken ervan.

Combineert goed met een mooie whisky!

“Haar passie voor haar vak is ongeëvenaard. Haar diepgaande emotie, toewijding aan het lied en haar vermogen om diep te gaan
maakt haar een zeldzame artiest” – Jed Hilly, directeur van de Americana Music Association

”Een artiest met de elegantie en een verbeeldingskracht om je vertrouwen in de diepgewortelde kracht van een origineel nummer te herstellen” – Paul Sexton, BBC Radio 2 en freelance print-/broadcastjournalist

“Ik ben absoluut dol op de elegantie en schoonheid van haar muziek” – Bob Harris, BBC Radio 2

Tracklisting
01 Under the Neem Plum Tree (3:04)
02 My Happiness (2:47)
03 Crazy (3:03)
04 Between the River & the Railway (3:46)
05 Blue Bayou (3:09)
06 Can’t Help Falling in Love (3:57)
07 Tennessee Waltz (2:58)
08 Ancient Embers (4.43)

Release: 30 augustus 2024

Musicians:
Danni Nicholls – Vocals, Acoustic Guitars
Brett Resnick – Pedal Steel
Sarah Peacock – BGVs, Piano
Shawn Byrne – Bass, Mandolin
Emerald Rae – Fiddle